שינוי הרגלים ואיכות חיים
לכולם הרגלים מחשבתיים והתנהגותיים, כוחו של הרגל הוא עצום ולעיתים רבות הרגלים שליליים הופכים בלתי נשלטים ופוגעים באיכות החיים ובבריאות הפיזית והנפשית. ביחד נאתר את השורש להרגל, מוטיבציה לשינוי ונוביל ליצירת קשרים חדשים בין תאי עצב כדי לייצר הרגלים חדשים רצויים ויעילים...
כל הרגל ניתן לשינוי אצל כל אחד ואחת!!!
כוחו של הרגל הוא עצום, יש הרגלים שמטיבים עמנו וכאלו שפוגעים לנו באיכות החיים הפיזית והנפשית ומפריעים לנו להיות מי שאנחנו רוצים להיות.
הרגלים שליליים לעיתים קרובות הופכים להתנהגות כפייתית, כלומר התנהגות שאיננו מצליחים להפסיק למרות הרצון שלנו ולרוב יהיו לה השלכות שליליות כמו פגיעה בבריאות, בזוגיות , בקשרים אישיים או נזק כלכלי. הרגלים שליליים מאפשרים לנו בדרך כלל עונג רגעי, שלרוב נשלם עליו מחיר כבד.
הרגלים מזיקים שכיחים:
עישון, אכילת סוכרים, קניות, כסיסת ציפורניים, חיטוט בפנים – כל ההרגלים יגרמו לעונג או רגיעה בטווח המיידי ולזמן קצר בלבד ויגרמו לנזק בטווח הארוך.
הרגלים יכולים גם להתבטא בהשמטת מבט או הליכה שפופה, או תגובות התנהגותיות בלתי נשלטות כמו ביקורתיות אוטומטית, אגרסיביות, דיבור חלש וכו'.
כל ההרגלים נרכשים לאורך החיים – אנחנו יצרנו אותם אנחנו יכולים גם לשנות אותם!!!
למה קשה לנו לשנות הרגלים?
כל התנהגות במוח מיוצגת על ידי הולכה חשמלית של עצבים. כאשר אנו חוזרים על ביצוע אותה פעולה, המוח משתמש באותם תאי עצב ויוצר מסלולים עצביים. ככל שאותה התנהגות חוזרת על עצמה יותר פעמים, המסלול העצבי המייצג אותה יהיה זמין יותר למוח ויופעל באופן אוטומטי.
על מנת לשנות הרגלים וליצור הרגלים חדשים על המוח ליצור חיווט מחדש של קשרים בין תאי עצב, זהו תהליך שלוקח זמן ויש צורך של חזרה על הפעולה על מנת לבסס את המסלולים העצביים החדשים.
הרגל הוא תהליך המתרחש במוח ויוצר לולאה המורכבת מ 3 שלבים:
ראשית יש איזשהו גירוי/סימן שיופיע כתחושה, מחשבה, מראה או קול, אותו סימן מורה למוח שלנו להיכנס למצב אוטומטי ובאיזה הרגלי להשתמש.
מגיעה הפעולה הרוטינית, ההרגל, שיכול להיות התנהגותי, מחשבתי או רגשי.
החלק השלישי הוא הגמול, תחושת העונג , הפרשת דופמין וחומרים נוספים במוח – הגמול הוא זה שמלמד את המוח שלנו שכדאי לו לזכור ולחזור על הלולאה הזאת בעתיד.
עם הזמן הלולאה הזאת נעשית אוטומטית יותר ויותר, הסימן והגמול נהיים שזורים זה בזה יותר ויותר ונוצרת תחושה חזקה של ציפייה והשתוקקות. בנוסף נוצרות אמונות לא מודעות סביב ההרגל אשר בנוסף לאוטומט תומכות ומחזקות את ההרגל.
לעיתים נוכל לשנות הרגלים בכוחות עצמנו, אולם כשאיננו מצליחים לשנות הרגלים מזיקים אנחנו פוגעים בבריאות הפיזית והנפשית שלנו, ניתן לקבל עזרה ולהשתחרר מכל הרגל לתמיד!!!
כל התנהגות, מחשבה או הרגשה ניתנים לשינוי !!