בתור אדם אופטימי שלרב חווה חשיבה חיובית ומעודדת את הסובבים אותה בדיבור חיובי, לאחרונה מצאתי את עצמי שומעת יותר מחשבות שליליות מתנגנות בראש שלי. מחשבות של "אין לי כוח יותר למצב הזה"... "אני ממש נכנסת לדיכאון"... וכד'. אז נכון זה טבעי ונורמלי שהמחשבות יגיעו, ודאי בתקופה שכזו. המחשבות מתחילות להוות בעיה כשהתדירות שלהן גוברת, הן משתלטות על הראש לאורך היום ומשפיעות על התפקוד שלנו .
כולנו חווים מפעם לפעם מחשבות שליליות, זה חלק בלתי נפרד מתפקוד הנפש והמוח וכמובן מושפע מהמציאות המורכבת בה אנו חיים .

למחשבות השליליות יש נטייה להציף ולהתגבר במצבי משבר וחוסר ודאות והן מזינות אחת את השנייה. הבעיה היא שהמחשבות השליליות מתגנבות לראשנו, לעיתים אפילו בלי שנשים לב אליהן או להשפעה שלהם על התפקוד שלנו, וגרוע מזה לעיתים נתייחס אליהם כאל אמת מוחלטת, ולמעשה ניתן להן להשתלט עלינו ועל חיינו והן אלו שיקבעו את התפקוד שלנו. בדרך כלל, כשמחשבות השליליות מגיעות באופן תדיר ומתמשך הגוף מגיב באופן דומה בו הוא מגיב למצבי סטרס, בפעילות מוגברת של המערכת העצבים הסימפתטית, שמכניסה את הגוף למצב דרוך כמו תגובה בעת סכנה.

כאשר מצב זה הוא מתמשך המערכת החיסונית נחלשת, יכולים להופיע כאבים שונים בגוף, לעיתים חולשה כללית, אזורים תפוסים במיוחד בגוף, הרגשה של דפיקות לב, מועקה בחזה, קושי בנשימה ועוד. מצבים אלו רק "מתדלקים" את המחשבות השליליות ולאורך זמן פוגעים ברמת התפקוד ושיקול הדעת ואף בבריאות  שלנו .

 

חשוב לציין שלא כל מחשבה שלילית תהיה בהכרח מחשבה מזיקה, יש שונות גדולה בין אנשים ובאופי המחשבות השליליות וההשפעה שלהן, הן יכולות להופיע בתחומים שונים של החיים ובתדירות שונה  ויש מספר מאפיינים שחשוב לשים לב אליהם ויכולים לעזור בהתמודדות עם המחשבות השליליות :

מאפיין ראשון – אופי המחשבה וניסוחה - בד"כ הן יהיו מחשבות דטרמיניסטית, כלומר הן קביעה מוחלטת לדוגמא "אני לא שווה כלום, אין סיכוי שאצליח במשהו..." או "לא זכיתי בתחרות, אני גרוע ואין לי טעם להמשיך לנסות...", "המשבר הכלכלי הזה גמר אותי, אין סיכוי שאתאושש ממנו" ועוד.

המאפיין השני - חוסר השליטה שלי על כך שהמחשבות "מתגנבות" לי לראש.

המאפיין השלישי - התדירות שלהן, מחשבות שליליות שלא נשים לב אליהן יכולה להיות להן נטייה להתגבר ו"להשתלט" על הראש שלנו.

חשוב להבין שכל המחשבות שלנו משפיעות על ההתנהגות שלנו ולכן חשוב כל כך לשים לב אליהן ולמאפיינים שלהן.

המוח האנושי לא אוהב אי-ודאות ולמחשבות השליליות יש נטייה "לפרוח" במצבי משבר, שמביאים עימם אי ודאות, מגפת הקורונה העכשווית היא דוגמא לחוסר וודאות מתמשך, אין לנו שליטה על המצב עצמו ועל ההנחיות אבל יכולה להיות לנו שליטה על איך שנתייחס למצב ומה נעשה.

 

מה אפשר לעשות ויכול לעזור ?

שלב ראשון והכרחי הוא לזהות ולשים לב למחשבות ולניסוח שלהן, לעיתים נשים לב לתחושות או להתנהגויות שמפריעות לנו לפני שנשים לב למחשבות שמובילות למצבים אלו. ככל שנשים לב למחשבות בשלב מוקדם יותר, יהיה לנו קל יותר לנטרל אותן ואת ההשפעה המזיקה שלהן.

כשאנחנו מזהים את המחשבה בשלב מוקדם יחסית, נוכל להתחיל לעשות שינוי קל בניסוח של המחשבה באופן כזה שהמשמעות שלה תהיה פחות טוטאלית או מתמשכת, כך שהרעיון יוכל להרגיע או להקל באופן מידי, לדוגמא מחשבה כמו "אני ממש נכנסת לדיכאון מהמצב הזה..." אפשר לנסח מחדש ל-"המצב הזה יכול להכניס לדיכאון אבל זה יעבור..."

 

חשוב להבין שכאשר המחשבות השליליות כבר טורדניות, על מנת לעבור לחשיבה שהיא יותר חיובית צריך קודם כל להשיג יותר שקט... הדרך הטובה ביותר לנטרל מחשבות שליליות היא קודם כל לשים לב אליהן במקום לנסות ולהתעלם מהן, תשומת לב למחשבות כבר יכולה להביא להרגעה כלשהי. ואז ניתן יהיה להיעזר בטכניקות להסחת המחשבות כמו: נשימות, דמיון מודרך, מיינדפולנס, פעילות גופנית, או פוקוס לכל פעילות חיובית שתסיח את הדעת. פעולות אלו לא יעלימו את המחשבות אבל יאפשרו חוויה של שקט מהמחשבות השליליות, הפחתת התדירות שלהן וניסוח רך יותר.

הפחתה בעוצמה ותדירות המחשבות תשקיט מעט את הגוף ותאפשר הזדמנות להפרחה והבנה של המחשבות השליליות דבר שיביא עוד שקט ויביא הזדמנות לשינוי דפוסי החשיבה שיהיו יותר חיוביים ויותר יעילים. שינוי דרך ואופי חשיבה הוא תהליך שדורש תשומת לב מיוחדת והתמדה, אך אפשרי לכל אדם.

נשימה איטית היא טכניקה זמינה בכל רגע לכל אחד. מחקרים מראים שנשימה איטית היא טכניקה יעילה מאוד להפחתת חרדה מצבית, לרגיעה, לשיפור המוטיבציה ותחושות אנרגיה ומצב רוח. כמו כן נמצא כי יש יחסי גומלין בין נשימה לרגשות, וכי לנשימה יש השפעה ישירה על מערכת העצבים.

להלן תרגיל פשוט בנשימות, ניתן לשימוש עצמי ומומלץ במצבי עומס מחשבתי או רגשי :

תשבו בנוחות ותפנו את כל תשומת הלב שלכם לנשימה, תעברו לנשימה איטית...

תספרו ותעקבו אחר הנשימה, בקצב של 3, 4 או 5 (כל אחד יבחר את הקצב המתאים עבורו), לכל שאיפה ולכל נשיפה...

כך אתם ממשיכים את הנשימה בקצב איטי וקבוע... במשך 3-10 דקות...

שימו לב מה ישתנה בתחושות שלכם...

 

ככל שהמחשבות הופכות יותר טורדניות מומלץ לפנות לעזרה מקצועית של מטפלים מוסמכים ולהתנסות בטכניקות נוספות להשקטת מחשבות שליליות  ושינוי דפוסי החשיבה כך שיהיו יעילים עבורכם ויאפשרו לכם חיים יותר רווחה נפשית והשגת מטרות אישיות.

NLP היא אחת השיטות היעילות ביותר לשינוי דפוסי חשיבה באופן מהיר יחסית.

למידע נוסף מוזמנים להשאיר פרטים לתאום שיחת ייעוץ.

פסיכולוגיית ספורט | ניהול לחצים וחוסן | NLP | איכות חיים

פולי רביד

 איך תוכלו להתמודד עם מחשבות שליליות​

פסיכולוגיית ספורט | ניהול לחצים וחוסן | NLP | איכות חיים​