חוסן נפשי הוא מושג רב ממדי, יכולת נרכשת, כל אחד ואחת יכולים ללמוד ולתרגל דרכים חדשות לפתח ולשפר את החוסן שלהם.

ההגדרה המילונית לחוסן נפשי: "היכולת להתאושש מקשיים, בפרט מאירועי לחץ, ולהסתגל בצורה חיובית לשינויים שנגרמו עקב מצבים אלה".

מחקרים מצאו כי גמישות פסיכולוגית היא המפתח לחוסן נפשי ומאפשרת התמודדות מיטבית במצבי לחץ וקשיים, שכן במצבים אלו, יש צורך ביכולת לייצר תגובות שונות מהמוכר. יחד עם זאת חשוב לציין שאין דרך אחת "נכונה" לחוסן ולהתמודדות, אלא לכל אחד יהיו דרכי חוסן מגוונות ושונות, גמישות פסיכולוגית תאפשר בחירת דרך התמודדות מיטבית בכל סיטואציה. אנשים שונים מגיבים באופן שונה למשברים ומצבי לחץ,  "תגובה טובה", היא סובייקטיבית, תגובה אשר תאפשר לאדם התמודדות חיובית ויצירת הזדמנויות ללמידה מתוך הקושי.

בתהליכים בקליניקה אחת המטרות, היא לעזור למטופל למצוא את דרכי החוסן האישיים שלו  ולייצר דרכי חוסן חדשות שיהיו יעילות ומותאמות המציאות העכשווית.

אפשר להבחין ב 3 ממדים מרכזיים של החוסן בהתמודדות עם מצבי לחץ או משברים:

· עמידות – איך אתם מתמודדים במצב שניתפס על ידכם כמלחיץ או מערער.

כשאתם חווים סערה רגשית בחייכם (משבר, כשלון, הפסד, דחייה) באיזו מידה אתם מצליחים להישאר יציבים ולשמור על המשך ביצוע/תפקוד.

· התאוששות – כשאתם נפגעים פיזית או נפשית (פציעה/מחלה, הפסד, פיטורין, גרושים) מהן יכולות ההתאוששות שלכם?

באיזו מידה תתמודדו בצורה מיטבית וממוקדת בבעיה, כך שתחזרו לשגרה והמשך תפקוד/ביצוע .

· התארגנות מחדש – היכולת לגמישות מחשבתית, שינוי אמונות, עדכון הפרשנויות שלכם לגבי עצמכם, לגבי העולם והחיים, בצורה יעילה, כך שתוכלו לזהות הזדמנויות חדשות שיאפשרו התפתחות אישית והשגת מטרות רצויות. כלומר באיזו מידה תוכלו להפיק תובנות ולמידה ולהפוך את הלחץ/משבר להזדמנות והתפתחות אישית.

 

המחבל המרכזי בחוסן הנפשי שלנו, הוא ביקורת עצמית שלילית, אומנם בבסיס יש לה כוונה חיובית, לשינוי ושיפור עצמי, אך לעיתים קרובות היא זו שמחלישה אותנו, פוגעת במוטיבציה ולעיתים אף מביאה לוויתור או ייאוש. חוסר ההכרה או הקבלה את חוסר השלמות שלנו "מתדלק" את הביקורת העצמית ובכך מחליש את הכוחות הפנימיים שלנו. כשנצליח לסלוח לעצמנו על טעויות, ונחייה בשלמות עם החולשות שלנו, יהיה קל יותר להפנות את האנרגיה ללמידה, שיפור עצמי ועיצוב דפוסי חשיבה והתנהגות שיהיו יותר יעילים עבורנו. חשוב לזכור שטעויות וחולשות הן חלק בלתי נפרד מהיותנו אנושיים / בני אדם...

 

הדרך לשינוי, להתפתחות ולהצלחה חייבת לכלול את הקבלה שאנחנו יכולים להיות שלמים אבל לא מושלמים.

יעדים חשובים לחיזוק ושיפור החוסן הנפשי יהיו:

 

פיתוח  הערכה עצמית יציבה, שאינה תלויה בגורמים חיצוניים

הבנה וקבלה של חוסר השלמות בנו, כבני אדם, בלי לפגוע במוטיבציה להמשיך להשתפר ולהתפתח, תחליש את הפחדים והחסמים להמשיך ולהתנסות, שכן הפסד, כישלון או טעות הופכים לחוויה מתקנת ומלמדת.

 

גורמים היכולים להשפיע על תפיסת החוסן שלנו:

· תפיסת החולשות שלנו – לכולם יש חולשות ופעמים רבות נהיה מתוסכלים מכך ונהיה עסוקים בניסיון "לתקן" את עצמנו ללא הרף, במקום לקבל את מי שאנחנו ואת היותנו אנושיים!

· כולנו רוצים אהבה והערכה – אבל איננו שולטים על התגובות של אחרים כלפינו, אנו יכולים לשלוט על התגובה שלנו בלבד!

· הפגיעות שבחוסר הודאות  - בעולם קיים חוסר ודאות בכל רגע נתון, הגורם לנו חיפוש מתמיד של דרכים לייצר שליטה וודאות, כשבפועל תמיד יהיו גורמים שלא נוכל לשלוט בהם. כשהאנרגיה מושקעת בניסיון להסתיר את הרגשות השליליים, זה מתיש ולא מעלים את אותם רגשות.  במקום זה נוכל לקבל את היותנו פגיעים, לחשוף את הרגשות השליליים, כך נוכל לפנות משאבים כדי להתכונן לאותם גורמים שאינם בשליטתנו ונהיה מסוגלים לבחור בתגובה הכי יעילה שלנו בכל רגע!

 

בכל חוויה רגשית מכאיבה, טמונה אנרגיה פוטנציאלית של תנועה לקראת אפשרויות חדשות. על מנת שמשבר או אירוע שמלווה בחוויה רגשית מכאיבה, יהווה פוטנציאל ללמידה וצמיחה ולא יפגע בערך ובדימוי העצמי, חשוב להבין ולקבל את הרגשות השליליים שמגיעים עם המשבר, להרגיש פחד, תסכול, עצב, אכזבה וכו', זה טבעי! זהו חלק מהיותנו אנושיים!

 

אחת המיומנויות החשובות לפיתוח וחיזוק החוסן הנפשי היא היכולת לוויסות עצמי, קיים מחקר רב בנושא שמראה איך היכולת לווסת רגשות משפרת את התגובתיות במצבי לחץ ומשבר. היכולת להגיב בדרכים שונות ובגמישות מחשבתית ותגובתית, כלומר היכולת לסווג מגוון רחב של תגובות ולבחור לבסוף את התגובה המתאימה ביותר, הינה אחד האתגרים המרכזים בעבודה על החוסן הנפשי. במצבי לחץ אנחנו נוטים לאבד באופן זמני את היכולת לפרשנות רציונלית ומיטבית, אשר קריטית לבחירת תגובה יעילה ומותאמת למצב. מיומנויות לוויסות עצמי ניתנות ללמידה, תרגול ושיפור מתמיד.

 

חוסן נפשי דרוש לנו לא רק במצבי לחץ או משבר, אלא גם בזמן שינויים הנתפסים חיוביים ונעשים מבחירה, כגון שינויים בקריירה, שינוי מגורים, מעבר להורות ועוד... מצבים בהם עלינו להסתגל לשינויים באורך החיים ועמידה בציפיות חדשות מעצמנו ומהסביבה. כל שינוי מפגיש אותנו עם מצבים חדשים, לא מוכרים, שמזמינים אותנו לעצב מחדש את התפיסות והאמונות שלנו, שינוי הוא הזדמנות לעדכן את המפה הפנימית שלנו באופן יעיל ומותאם למציאות העכשווית, גמישות פסיכולוגית היא המפתח לעדכון יעיל ואדפטיבי למצבים החדשים והשגת היעדים הרצויים לכל אחד ואחת. גמישות פסיכולוגית היא זו הבונה את החוסן הנפשי וזו המאפשרת לנו להתמודד במצבי לחץ, חוסר ודאות ומשבר, להתאושש ולהתארגן מחדש, על מנת להמשיך להתפתח ולצמוח ליעדים רצויים לנו.

פסיכולוגיית ספורט | ניהול לחצים וחוסן | NLP | איכות חיים

פולי רביד

חוסן נפשי וגמישות פסיכולוגית​

פסיכולוגיית ספורט | ניהול לחצים וחוסן | NLP | איכות חיים​